Varianter av craps

Det finns otaliga varianter av spelet Craps och flera olika satsningar pågår parallellt på spelbordet. Detta gör att spelet kan kännas svårt att överblicka och det är lätt att som nybörjare få panik när man ser alla de olika varianterna av Craps hållas igång samtidigt. Men faktum är att många av satsningarna på bordet inte är till fördel för spelaren och dessa behöver man således inte lägga någon energi på eftersom de ändå inte är värda att spela på. Det finns egentligen bara tre stycken olika satsningar som är värda att hålla kolla på och dessa kallas för Pass (eller "the pass line), Don't pass samt The Odds. Dessa tre är de absolut bästa satsningarna i Craps och de är dessutom ganska enkla och lätta att lära sig behärska jämfört med andra delar av Craps. Dessa tre satsningar har alla gemensamt att de kan ge vinst på direkten men det kan samtidigt dröja länge innan man förlorar sin insats och spelomgången är över.

Pass eller don't pass

Ett av de simplaste spelen i Craps är "pass line" som har ett mycket lågt så kallat "house edge". Det fungerar som så att har man spelat på "the pass line" och det första kastet blir 7 eller 11 så har man vunnit och spelomgången är över. Om det första kastet däremot blir 2, 3 eller 12 så har man förlorat. Kommer ett annat nummer upp vid första kastet så kallas detta nummer för "the point" och spelet fortsätter tills detta nummer kommer upp igen (då vinner man) eller tills nummer 7 kommer upp (då förlorar man). Kastas en point finns det möjlighet att göra ytterligare en spelsatsning på just pointnumret innan nummer 7 kommer upp. Detta spel kallas för "the odds" och är mycket förmånligt för spelaren eftersom spelavdraget är noll. Man får dock bara spela max två gånger den ursprungliga insatsen från "the pass line". Detta kan låta knepigt men när man väl sitter vid spelbordet ger det sig och känns efter ett tag lätt och helt naturligt.

Det finns även en möjlighet att spela "Don't pass" vilket är den raka motsatsen till "Pass line". Har man satsat på "Don't pass" i början av spelet så vinner man ifall nummer 7 kommer upp före pointnumret, men förlorar ifall pointnumret slås före nummer 7. Svårare än såhär är det inte att komma igång med Craps, och dessa två varianter av spelet är mycket underhållande och ger ofta stor vinstutdelning.

Det finns även varianter som heter "Come" och " Don't come" vilket i mångt och mycket är samma spel som "Pass" och "Don't pass", med den enda skillnaden att man kan satsa på dessa två spel mitt under en spelomgång. "Pass" och "Don't pass" måste köras vid en "Come out roll", det vill säga det första tärningskastet i en spelomgång.

Spelande i sitt ess

Craps är ett roligt och mycket underhållande spel där det händer mycket hela tiden. Det är inte ovanligt med många spelare vid bordet, som ofta blir både högljudda och exalterade när spelet fortskrider. Detta gör att en spelomgång i Craps ofta också har en stor publik som njuter lika mycket av att följa spelarna och deras utspel som själva spelet.