Vidskeplighet i craps

Craps är ett hasardspel omgivet av mystik och vidskeplighet. Det finns en gammal tro på att spelet styrs av osynliga demoner och annars klarsynta spelare kan vid ett parti Craps lätt få för sig att det finns olika saker som bringar tur eller otur i spelomgången. En av de mest kända myterna i spelet är att om en av tärningarna skulle råka falla av bordet så blir nästa tärningskast en sjua. När en ny kvinnlig spelare ansluter sig till spelet tror många att hon är en inkarnation av Fru Fortuna och många väljer då att satsa extra mycket eftersom de tror att den kvinnliga spelaren ska bringa tur och lycka till spelet.

Rötter i USA

Craps som vi känner till det idag lär ha introducerats i Louisiana i södra USA. I denna del av USA talas även franska och ordet Craps har franskt ursprung. Det är däremot lite omtvistat vilket franskt ord som ligger till grund för ordet Craps. Det ursprungliga franska ordet ska ha varit "crapaud" vilket betyder padda på franska. Det finns även indikationer på att ordet härstammar från ett dialektalt uttal från Louisiana av ordet "crabs", men det är ingen som vet säkert. Däremot finns det ingen tvekan om att ordet inte på något vis är besläktat med det engelska ordet för skräp: crap. Detta trots att ordet "craps" används i spelet som ord för det lägst möjliga utfallet när tärningarna kastas, nämligen två stycken ettor.

Lätt att säga fel

Trots att Craps är omgivet av vidskepelse så finns det solida regler som spelet är baserat på. Det är verkligen inte omöjligt att lära sig behärska Craps, även om det vid första anblicken kan se väldigt komplicerat ut. Det finns dock många olika regler som man som spelare ska ha i huvudet under spelets gång och det gäller att ha tungan rätt i mun, men Craps är inget spel som inte den vanlige spelaren kan lära sig att behärska. Man behöver absolut inte vara ett spelproffs för att lära sig spela Craps, men man ska ha i beaktande att spelet är omgivet av myter och sägner. Ett exempel är att om en av tärningarna råkar träffa en spelares hand tror man att detta betyder otur. Det lär också betyda otur att räkna de andra spelarnas spelmarker, och för att vara på den säkra sidan döljer många spelare sina marker med handen. Det ska också betyda otur att prata om siffran sju, samt att tilltala en spelare som får flera bra tärningskast i följd.

Det finns även de spelare som för att undvika otur till varje pris har utvecklat speciella ritualer inför varje tärningskast. En del spelare hävdar att det skulle gå att kontrollera tärningarna beroende på hur hårt man kastar dem, om de kastas med höger eller vänster hand, och hur många gånger tärningarna skakas i handen innan de rullas ut på bordet. De finns till och med de som säger att det finns större chanser att slå en sjua om man kastar tärningarna hårt. Det är dock viktigt att komma ihåg att i egenskap av ett tärningsspel är Craps till allra största delen baserat på tur, och det finns inga vetenskapliga undersökningar som har bevisat att ritualer och liknande verkligen fungerar. Störst chans att vinna har man som alltid om man har turen på sin sida.